Ga naar hoofdinhoud

Werken in Onderwijs

Vind jij het leuk om anderen iets te leren? Houd je van creatief nadenken, voor een groep staan en samenwerken? Dan is werken in het onderwijs misschien iets voor jou!

  • Verdiep je je graag in vakkennis?
  • Wil je anderen iets leren?

Waarom het onderwijs?

Het medisch onderwijs is continu in ontwikkeling. Vakinhoudelijk zijn er steeds nieuwe inzichten en ook de manier van onderwijs geven blijft vernieuwen. Denk aan blended learning en serious games. Als arts in het medisch onderwijs verdiep je je in de nieuwste vakkennis én denk je na hoe studenten dit het beste kunnen leren. Je werkt samen met medisch specialisten, maar ook met onderwijskundigen. Kortom: een heel leerzame werkplek!

Je route en opties

Je hoeft niet te wachten tot je specialist bent om in het medisch onderwijs te werken. Ook voor basisartsen zijn er diverse mogelijkheden. In veel gevallen is een Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) niet vooraf vereist en kun je dit certificaat behalen tijdens je dienstverband.

  1. Junior docent
    Als junior docent geef je met name les bij de opleiding Geneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan het geven van vaardigheidsonderwijs. Daarnaast is er vaak ook ruimte om toetsvragen te ontwikkelen en mee te denken over de inrichting van het onderwijs. Je kunt je eigen ervaringen met de opleiding direct benutten om het onderwijs te verbeteren. De precieze invulling van de functie van junior docent verschilt per faculteit.
  2. AKO: arts klinisch onderwijs
    Veel vakgroepen hebben een AKO in dienst. Deze vervult een centrale rol in het coschaponderwijs voor masterstudenten geneeskunde. Denk aan ontwikkeling en innovatie van het onderwijs en het begeleiden, lesgeven en beoordelen van studenten.
  3. Beleidsmedewerker onderwijs
    In deze functie ben je op beleidsniveau bezig met het onderwijs en het curriculum in plaats van met de concrete lesinvulling. Je denk bijvoorbeeld na over hoe belangrijke ontwikkelingen in de zorg en maatschappij, zoals preventie en duurzaamheid, een plek kunnen krijgen in het curriculum. Je werkt vaak projectmatig in nauwe samenwerking met onderwijskundigen.
  4. Medical educator
    Als medical educator ben je niet alleen docent, maar speel je ook een belangrijke rol bij het vernieuwen en ontwikkelen van de opleiding Geneeskunde. N.B. Dit is een redelijk nieuwe functie die nog maar op een enkele faculteit bestaat.

Tip: werken in het onderwijs is soms ook te combineren met een baan als anios.  

Banenkans

Een vacature voor basisartsen in het medisch onderwijs kom je niet zo vaak tegen in de vacaturebanken. Maar bij alle geneeskundefaculteiten en umc’s werken vaak basisartsen in het onderwijs. Dus lijkt het onderwijs je een interessante werkplek? Vraag dan eens bij jouw geneeskundeopleiding naar de mogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden

Als basisarts in het medisch onderwijs val je meestal onder de Cao Ziekenhuizen of Cao UMC. Vaak krijg je een contract voor een halfjaar of een jaar aangeboden. Parttime werken is mogelijk, waardoor je deze baan kunt combineren met bijvoorbeeld werken als anios.
De werktijden zijn over het algemeen flexibeler dan wanneer je als arts werkt en je hebt meer vrijheid om je eigen tijd in te delen. Ook is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Denk daarbij aan het halen van je BKO of het volgen van losse cursussen over activerende werkvormen, het ontwikkelen van kennisclips en coaching van studenten.

Meer over medisch onderwijs

Lees meer over de ontwikkeling van medisch onderwijs en opleidingen op de website van de Nederlandse vereniging voor medisch onderwijs (NVMO).
Als lid van deze vereniging kun je deelnemen aan diverse werkgroepen, workshops en trainingen.

Dit artikel delen?