Werken in Huisartsenzorg
Houd je van afwisseling en vind je het leuk om met verschillende soorten patiënten te werken? En kijk je graag verder dan de klacht alleen? Dan is de huisartsenzorg misschien iets voor jou!
Waarom de huisartsenzorg?
Het huisartsenvak is divers. Je ziet alle soorten mensen en klachten voorbijkomen. Van een kind dat gevallen is tot een vrouw die een knobbeltje in haar borst ontdekt. En van een man met huidklachten tot een oudere die benauwd is. Als huisarts kijk je niet alleen naar de klacht, maar naar de totale context van de patiënt. Daardoor is ieder consult anders. Je gaat bovendien een lange relatie met je patiënten aan. Soms generaties lang.
Je route
- Om huisarts te worden, volg je de opleiding huisartsgeneeskunde. Deze duurt drie jaar. Het eerste en derde jaar werk je in een huisartsenpraktijk. Het tweede jaar bestaat uit verplichte stages op de spoedeisende hulp, in een verpleeghuis en ggz-instelling.
Lees meer op de website van Huisartsopleiding Nederland. - De opleiding tot huisarts start twee keer per jaar: in maart en september. Er is een sollicitatieronde op 1 juni en op 1 december.
Lees meer op de website van Huisartsopleiding Nederland.
Je opties
Een aantal huisartsen start na hun opleiding als waarnemer. Dat biedt je de kans veel ervaring op te doen en te ontdekken wat je leuk vindt. Daarnaast kun je in loondienst gaan werken, bijvoorbeeld als Hidha. Je bent dan in dienst van een andere huisarts. Ook kun je aan de slag gaan in een gezondheidscentrum. Je werkt dan onder één dak werkt met andere zorgverleners, zoals apothekers en fysiotherapeuten. Ben je een ondernemend type? Dan is het starten van een eigen praktijk wellicht iets voor jou.
Lees meer over je opties op de website van de LHV.
Banenkans
In Nederland werken zo’n 13.000 huisartsen. De verwachting is dat de vraag naar nieuwe huisartsen de komende jaren zal groeien. Deels vanwege de vergrijzing, maar ook omdat niet iedere startende huisarts fulltime wil werken. In een aantal plaatsen is nu al een huisartsentekort. Als je voor huisartsgeneeskunde kiest, kun je er dus gerust op vertrouwen dat je straks een baan hebt.
Arbeidsvoorwaarden
Tijdens je opleiding
Tijdens je opleiding ben je in dienst bij de SBOH en val je onder de Cao SBOH. Hierin zijn afspraken gemaakt over je salaris, werktijden, onkostenvergoedingen en reiskosten. Zo is afgesproken dat je als fulltime aios 38 uur per week werkt (31,5 uur in de praktijk en 6,5 uur tijdens de terugkomdag). Namens aios huisartsgeneeskunde onderhandelt de LAD over deze cao. Lees meer over de Cao SBOH.
Als huisarts
Als je in loondienst gaat als Hidha, zijn je arbeidsvoorwaarden geregeld in de Cao Hidha. Huisartsen in gezondheidscentra hadden tot voor kort een eigen arbeidsvoorwaardenregeling, maar die is opgeheven. De LAD is samen met werkgeversorganisatie InEen en de LHV bezig voor hen een toekomstbestendig arbeidsvoorwaardenpakket te ontwikkelen. Als waarnemer of eigen praktijkhouder moet je je zaken zelf regelen.
Lidmaatschap
Als aios huisartsgeneeskunde kun je gratis lid worden van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De SBOH regelt dit voor je. Als je klaar bent als huisarts, kun je lid blijven van de LHV. Bekijk de ledenvoordelen en contributietarieven. Als je als huisarts in loondienst gaat werken, kun je lid blijven van de LAD. Bekijk de ledenvoordelen en contributietarieven. Via de LAD en LHV ben je aangesloten bij artsenfederatie KNMG.
Meer weten?
Kijk op de website van Huisartsopleiding Nederland.
Dit artikel delen?