Een arts infectieziektebestrijding is een profielarts KNMG, een profiel van het geneeskundig specialisme Maatschappij + Gezondheid (M+G). Als arts infectieziektebestrijding werk je vaak bij een GGD, landelijke instelling zoals RIVM en onderzoeksinstituten.
Als arts infectieziektenbestrijding neem je maatregelen om de verspreiding van infecties tegen te gaan, zoals het voorschrijven van preventieve medicatie of het adviseren van isolatie. Hierbij weeg je de belangen van het individu en de samenleving zorgvuldig tegen elkaar af. Je werkt nauw samen met verschillende sectoren, professionals en het publiek, waardoor infectieziektebestrijding een goed voorbeeld is van netwerkgeneeskunde.
De belangrijkste taken van een arts infectieziektenbestrijding zijn het bestrijden van infectieziekten, het voorkomen van verdere verspreiding, het voorbereiden op grootschalige uitbraken, het monitoren van ziektegevallen, het geven van beleidsadviezen, het opzetten van preventieactiviteiten en het doen van onderzoek. In dit werk gaat het altijd om maatschappelijke relevantie, nooit om één patiënt. De arts infectieziektenbestrijding speelt een cruciale rol in het beschermen van de volksgezondheid.
Overzicht
Hoe vergroot je de kans om in opleiding te komen?
ARTIKEL
Arts infectieziekte bestrijding: Je bent expert en schakel tussen partijen
De volgende competenties zijn belangrijk in dit vak:
Samenwerken
Besluitvaardigheid, omgaan met onzekerheden
Zorgvuldige/onafhankelijke oordeelsvorming
Een week uit het leven van een arts infectieziektebestrijding
Het werk van een arts infectieziektebestrijding is erg afwisselend, waardoor het lastig is om een typische werkweek te beschrijven. Je begeleidt artsen (in opleiding) en verpleegkundigen bij het behandelen van meldingen van infectieziekten en bepaalt samen het beleid. Soms superviseer je ook het reizigersspreekuur of de spreekuren van het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG). Ondanks het beperkte patiëntencontact is het een dynamisch vak. Je gaat soms op huisbezoek of naar locaties om monsters te nemen, preventieve medicatie uit te delen of voorlichting te geven. Regelmatig vindt er overleg plaats over specifieke casussen en heb je bijeenkomsten met andere professionals. Daarnaast lever je input voor langlopende projecten en denk je mee over wijzigingen in de Wet publieke gezondheid. Je past voortdurend je medische kennis toe op verschillende gebieden, zoals beleidsadviezen, individuele zorgverlening, gedragsadviezen voor kwetsbare groepen en wetenschappelijk onderzoek. Je werk richt zich op alles, van de directe gevolgen van een infectieziekte voor een patiënt tot de impact van wereldwijde uitbraken. Een uitbraak aan de andere kant van de wereld kan ertoe leiden dat je direct in actie moet komen, wat je werkweek dynamisch en onvoorspelbaar maakt.