Ga naar hoofdinhoud
Solliciteren

Veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek 

Solliciteren is een spannende en nieuwe fase als je net bent afgestudeerd als arts. Het is hét moment om jezelf te laten zien. Maar hoe ziet jouw ideale voorbereiding eruit? Wat moet je weten voor je eerste gesprek? En hoe zorg je voor de beste eerste indruk? Met deze week: veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. 

Tijdens je opleiding heb je veel kennis opgedaan en ben je enthousiast geworden voor een of misschien wel meerdere richtingen. Maar dan komt de volgende stap: het sollicitatiegesprek. Wil je weten hoe je je eerste baan als arts binnensleept? Lees dan de tips hieronder en volg @StartalsArts op Instagram of LinkedIn voor regelmatige updates en adviezen! 

Veelgestelde vragen op een rij

Nu is hét moment waar je op hebt gewacht: je mag op gesprek komen. Je moet nog eventjes wachten tot je aan de beurt bent, scant de omgeving en proeft de sfeer. Straal vooral energie uit, met een actieve houding. Een belangrijke tip nog vooraf: Probeer bij elke vraag een goed (en realistisch) voorbeeld te geven uit de praktijk. En blijf concreet en bondig. Een handige manier hiervoor is de methode STAR (Situatie Taak Actie Resultaat) Denk bijvoorbeeld aan ervaringen tijdens je coschappen, in commissies of op de werkvloer. Leg dan zo precies mogelijk uit waaruit dat blijkt en vertel over je taken, hoe je te werk bent gegaan en wat hiervan het resultaat was. Ook komt altijd de persoonlijke vraag terug: ‘Vertel iets over jezelf’. Bij andere voorbeelden van vragen kun je denken aan:

  • Waarom heb je gekozen voor de zorg? En wat vind je het mooiste aan werken in de zorg? En de vervolgvraag hierop: waarom heb je gekozen voor deze zorginstelling?
    Deze vragen kom je natuurlijk veel tegen. Het belangrijkste is dat je kunt aangeven wat je drijfveren zijn. Waarom past het vak zo goed bij jou? Vertel hier meer over om het gesprek persoonlijker te maken. En vergeet niet: verdiep je vooraf in het ziekenhuis of instelling waar je wil gaan werken. Tot slot: wie zit er tegenover je? Achtergrondkennis over de gesprekpartner(s) is essentieel. Het wordt hierbij gewaardeerd als je wedervragen stelt, om erachter te komen of de vacature bij jou past.
  • Heb je specifieke ambities?
    Dit sluit aan bij de vorige vragen. Van jou als (toekomstig) dokter wordt dan ook verwacht dat je je continu blijft ontwikkelen. Heb je een bepaald einddoel? Waar wil je heen in je carrière en waarom? Vertel in het sollicitatiegesprek over je drijfveren en hoe je je doelen wilt behalen.
  • Welke weg tijdens de opleiding heb je genoten en welke ervaring heb je in dit specialisme?
    Tot slot zijn deze misschien wel (een van) de lastigste om te beantwoorden. Want natuurlijk is het zo dat je niet erg veel ervaring in het vakgebied hebt opgedaan. Vertel dan juist over die specifieke werkzaamheden tijdens je coschappen of eerdere anios-plekken, wat je hiervan hebt geleerd en waarom deze functie dan juist jou op het lijf is geschreven.

Bekijk ook eens

  • De trainingen van VvAA:  Met de sollicitatietrainingen van de Vereniging voor Arts en Auto (VvAA) krijg je tips en adviezen voor een optimale voorbereiding op de sollicitatieprocedure van jouw droomjob. Bij Start als Arts vinden we het natuurlijk enorm belangrijk dat jij zo optimaal mogelijk bent voorbereid voordat je deze nieuwe fase ingaat. We hopen dat de tips jou helpen om met meer vertrouwen het gesprek in te gaan en zo je eerste baan binnen te slepen! Aanmelden voor de trainingen van VvAA doe je via hun website.
  • CV-check VvAA: Een cv wordt gemiddeld maar 8 seconden bekeken. Wist je dat? Met een goed cv zorg je ervoor dat je opvalt. Als lid van VvAA krijg je een gratis cv-check.
  • Juridisch advies van LAD/DJS: Ben je lid van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) of De Jonge Specialist (DJS)? En heb je je eerste ‘ja’ ontvangen van de sollicitatiecommissie? Dan kun je je contract gratis laten checken door een jurist. Die kijkt of er geen gekke dingen in staan. Op die manier weet je zeker dat je arbeidsvoorwaarden goed zijn geregeld. Ook als je je afvraagt waarover je kunt onderhandelen, kun je advies inwinnen bij de LAD/DJS. Lees er meer over op hun website.
Dit artikel delen?