Capaciteitsorgaan adviseert hogere instroom in vervolgopleidingen voor veel zorgberoepen
Er is bij veel beroepsgroepen nu al sprake van grote arbeidsmarkttekorten. Denk bijvoorbeeld aan specialisten ouderengeneeskunde, verslavingsartsen en sociaal geneeskundigen zoals de bedrijfsarts, verzekeringsarts en jeugdarts. Bij deze beroepsgroepen wordt zowel een hoge uitstroom als een forse groei van de zorgvraag verwacht. Volgens het Capaciteitsorgaan is een hogere instroom in de vervolgopleidingen daarom nodig om zorgaanbod en zorgvraag niet verder uit elkaar te laten lopen.
Hoewel veel beroepen een hoge vervangingsvraag kennen, is er ook sprake van een grote uitstroom. Zo berekende het Capaciteitsorgaan dat het aantal huisartsen de afgelopen drie jaar toegenomen is met iets meer dan 5%. Tegelijk zal ook 28% van de huisartsen de komende tien jaar uitstromen uit het vak. En dat terwijl de vraag naar professionals in de komende tien jaar groeit. Ook binnen de hele sociale geneeskunde wordt al jaren te weinig opgeleid en blijkt het moeilijk om basisartsen te enthousiasmeren voor de opleiding. Het is aldus het Capaciteitsorgaan dan ook cruciaal om zorgprofessionals te behouden voor de zorg door ze een prettige en gezonde werkomgeving te bieden.
Ook meer behoefte aan basisartsen
Daarnaast wil het Capaciteitsorgaan een nieuw onderzoek starten naar basisartsen. Het Capaciteitsorgaan brengt altijd jaarlijks een instroomadvies uit voor de initiële opleiding geneeskunde, die opleidt tot basisarts. Het lijkt erop dat er een toenemende groep basisartsen is die basisarts wil blijven, terwijl werkgevers graag basisartsen blijven inzetten in de zorg. Mogelijk spelen de ontwikkelingen van de afgelopen jaren hierin ook een rol en zijn de behoeften van basisartsen veranderd. Genoeg redenen voor het Capaciteitsorgaan naar die behoefte te kijken en wat dit betekent voor het instroomadvies voor de geneeskundeopleiding.
Meer informatie is te vinden op de website van het Capaciteitsorgaan.
Dit artikel delen?